vakantiehuis Lombok Indonesie
Home » Algemene Informatie Lombok

Informatie Lombok

Lombok (113 km x 81 km) is een Indonesisch eiland dat gehoort tot de Kleine Soenda-eilanden en maakte eeuwenlang deel van het Balinese rijk. De cultuur van Lombok wordt dan ook bepaald door de Balinezen en de Sasak, de twee dominerende bevolkingsgroepen op het eiland. De voornaamste taal op Lombok is het Sasak. De Sasak, een volk, bijzonder vriendelijk, gastvrij, trots en bescheiden. Lombok heeft een fantastische natuur met prachtige rijstvelden, bergruggen, meren en rivieren, alsmede koraalriffen in mooi helder zeewater, de natuurliefhebbers en rustzoekers komen er aan hun trekken, een bijzondere gebeurtenis om hier je vakantie door te brengen. Het tropische klimaat in Lombok is vrijwel identiek aan dat van Bali. Er valt weinig neerslag in de droge moesson afgezien van de bergachtige streken. De gemiddelde temperatuur schommelt rond de dertig graden Celsius en de luchtvochtigheid ligt tussen de 45 en 70 % 

 

Op Lombok zijn er een aantal lokaties waar je eigenlijk wel geweest moet zijn. De natuur in het Gunung Rinjani National Park is van een bijzondere schoonheid. De Gunung Rinjani met een hoogte van 3726 meter hoogte is op een na hoogste vulkaan van Indonesie. Voor de noordwestkust van Lombok liggen enkele tropische eilandjes. De belangrijkste zijn Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Het zijn populaire duik- en snorkelbestemmingen. Gili Meno is een zeer idyllisch koraaleilandje en verreweg het rustigste van de drie Gili-eilanden. Gili Trawangan wordt gezien als het feest eiland. De sfeer op de eilanden is enorm relaxt. Je kan genieten van prachtige uitzichten en op mooie dagen kun je de helige berg Gunung Agung op Bali zien. Buiten het huren van een auto, scooter of fiets kun je je ook laten rondrijden met de traditionele Cidomo, is een paard en wagen.

Senggigi

Senggigi is de meest populaire en ontwikkelde toeristenplaats op Lombok. U vindt hier tientallen boetiekjes, restaurantjes, hotels en een aantal disco’s. Ook voor het boeken van uw eventuele excursies, duiktripjes en duikcursussen, geld pinnen en uw boodschappen kunt u hier prima terecht. Senggigi beschikt over een mooi strand en is tevens uitgangspunt voor dagtripjes per vissersbootje naar de verschillende Gili-eilandjes.

Duiken en snorkelen

In Senggigi zijn een aantal duikscholen en rondom Lombok zijn veel mooie duik- en snorkellocaties. Mocht u hierin interesse hebben dan raad ik u aan eens een kijkje te nemen op de site van www.lombokdiving.com

Mataram

Mataram is de hoofstad van Lombok. De stad is samengegroeid met Ampenan aan de kust en Cakranegara meer naar het oosten. Samen vormen zij één grote, levendige plaats waar in totaal ongeveer een half miljoen van de in totaal ca. 3 miljoen mensen op Lombok wonen. In deze levendige Aziatische stad is bijna alles wel te krijgen al is enig zoeken daarbij wel een must. In tegenstelling tot onze westerse wereld zijn de meeste winkels hier namelijk nog klein.

 

Gili eilanden

Gili Meno, Gili Trawangan en Gili Air zijn drie hele kleine “bounty” eilandjes. Naar deze zogenaamde Gili’s kunt u vanuit Senggigi eenvoudig een dagtrip maken. De eilandjes liggen op een uurtje varen langs de rotsachtige kust richting het noorden. U kunt hier heerlijk snorkelen en duiken. Met name op Gili Trawangan zijn ook enkele eenvoudige en luxe hotels voor langer verblijf.

 

Gili Nanggu

Gili Nanggu is een heel klein eilandje dat meer naar het zuiden van Lombok voor de kust ligt. Dit eilandje is (nog) niet zo druk als de drie bekendste Gili’s en beschikt over mooie witte koraalstranden. Er is eenvoudige, maar wel idyllische, accommodatie direct aan het strand. U loopt dit eilandje rond in ca. 20 minuten. Tevens kunt u neerstrijken voor een hapje en drankje in het restaurant. U kunt Gili Nanggu bereiken per boot vanuit Senggigi in ca.1 uur. U kunt er echter ook voor kiezen om het eerste stuk over de weg te gaan. Vanuit het zuiden maakt u dan nog een korte oversteek naar het eilandje per bootje. Meer info: www.gilinanggu.com

 

Het Zuiden

Het zuiden is heel droog en er zijn erg veel zeer witte stranden, die nagenoeg niet voorzien zijn van accommodatie. U vindt hier nog een aantal traditionele Sasak dorpen. Sasaks zijn de oorspronkelijke bewoners van Lombok. Het bekendste Sasakdorp is Sade. U kunt u hier laten rondleiden en zo een goede indruk krijgen van hoe men traditioneel leeft op Lombok.Desgewenst kunt u een dag in het zuiden overnachten in Kuta. Het Novotel Resort Hotel is één van de mooiste hotels in Indonesië. Het is gebouwd als Sasakdorp. Er zijn ook nog enkele eenvoudige accommodaties te vinden in het zuiden van Lombok.

 Golf

Lombok heeft twee mooie golfbanen voor de golflief- hebber. Beide golfbanen liggen op een klein uurtje rijden vanuit ‘Bale Solah’. De eerste golfbaan heet ‘Lombok Kosaida Golfclub’. Deze vindt u richting het noorden aan de kust bij de Gili’s. De tweede golfbaan, Rinjani Golf and Country Club, ligt iets naar het oosten en500 meteromhoog tegen Gunung Rinjani. Voor meer informatie over beide golfclubs en tarieven kunt u kijken op:

www.lombok-network.com/golfing.htm